Menu

Återhämtning med musik

Om du återhämtar dig efter en operation eller skada kan du behöva använda olika metoder för att ge kroppen maximal chans att läka. Här är musik ett bra sätt att slappna av, så att du har möjlighet till psykisk och fysisk återhämtning. Musik kan också användas som ett sätt att varva ner och minska smärta, om du till exempel har genomgått en skönhetsoperation.

Hos Akademikliniken får du tillgång till ledande expertis med lång erfarenhet inom rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi. När du vänder dig till Akademikliniken får du trygghetsgaranti, så att din operation och återhämtning går så bra som möjligt. Akademikliniken åtgärdar alla eventuella komplikationer och oönskade resultat via en korrektionsoperation som är helt kostnadsfri.

Musik för kroppen

Vi får både en psykisk och en fysisk reaktion på musik, men det går enligt forskning också att se stora individuella variationer. Vilka effekterna blir beror på sammanhanget, den aktuella sinnesstämningen och våra musikerfarenheter. Rätt sorts musik har förmågan att sänka eller höja energinivån baserat på behov. Till exempel går det att genomföra mer energiska gymnastikpass med hjälp av musik som spelas i högt tempo.

Skogsbad ger avkoppling

Det japanska fenomenet ”skogsbad” har blivit ett allt mer populärt sätt att återhämta sig psykiskt och fysiskt. På japanska kallas terapiformen för shinrin-yoku och utvecklades under åttiotalet i Japan, där stressade karriärmänniskor kunde finna sin väg till naturen. Skogsbadsvandringar har bland annat hållits i Tyresta naturreservat som ligger vid Stockholm. Här ”badar” deltagarna sina sinnen i skogens dofter och atmosfär. Det går också att lyssna på musik för den som så önskar.

Massage och musik

Ett annat välkänt sätt att koppla av och minska kroppslig smärta är att genomgå massage. Denna behandlingsform kan lindra depression och även hjälpa mot förstoppning. En studie delade upp försökspersonerna i två olika grupper, där den första fick medicin och den andra massage i kombination med medicin. När två veckor hade gått rapporterade den andra gruppen att de upplevde mindre besvär. Nackmassage kan förebygga samt lindra spänningshuvudvärk, då en vanlig orsak till huvudvärk är spänningar i axlar och nacke. Även träningsvärk kan botas med behandlingsformen, till exempel när du kört ett hårt träningspass. Massagen ökar blodcirkulationen och ger på detta sätt lindring och en snabbare läkning vid kroppsliga besvär.

Om du har genomgått en skönhetsoperation kan massage också ha en positiv verkan, och ge en snabbare läkning. Beröringsmassage minskar stress och sänker skadliga nivåer av kortisol, samt ger en positiv effekt på besvärliga psykiska åkommor som ångest. I en japansk studie gick det att se att studenter som erhöll massage före sina tentor fick mindre spänningar i musklerna. Det är vanligt att massageterapeuter spelar musik under terapisessionen, men du kan själv välja om du i stället föredrar att behandlingen utförs under tystnad. Fokusmusik och naturinspirerad musik ger avslappning, samtidigt som det flyttar sinnets fokus från smärta och andra obehagliga sinnesupplevelser.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose