Menu

Evert Taube

Evert Taube är en av Sveriges mest folkkära artister som har gett oss en enorm visskatt. Han var dock inte bara kompositör, lutspelare och trubadur. Han var även författare och konstnär och med sina litterära bidrag räknas han som nationalskald.

Axel Evert Taube föddes den 12 mars 1890 i Göteborg och dog den 31 januari 1976 i Stockholm. Han var gift med konstnären Astri Bergman och paret ligger begravt tillsammans på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm. Gravstenen består av en gjuten byst på en pelare som Astri har skulpterat. Taube lade nog inte så mycket tid på att pensionsspara då han var aktiv ända upp till 83 års ålder. Han gillade Sydamerika, vilket avspeglas i hans visor, och han var utöver svensk medborgare även argentinsk medborgare. På SVT Öppet arkiv finns flera program med Taube eller om Taube.

De tidiga åren

Taube växte upp på Vinga i Göteborgs skärgård. Han var det fjärde barnet i barnaskaran på 13 barn. Han har beskrivit sin barndom som lycklig och han växte upp med historier om livet till sjöss och om främmande länder. Hans far var fyrmästare och hade även ett stort intresse för språk och litteratur som han delade med sig av till sina barn. Det fanns ett stort musikintresse i familjen och det spelades och sjöngs mycket i hemmet. Bland annat Bellman och Glutarne.

När Taube var 16 år gammal rymde han hemifrån för att bli konstnär. Han tog sig till Stockholm. I Stockholm levde han som bohem och bodde tidvis hos sin kusin Mathias Taube som var skådespelare och konstnär. Han fick några av sina teckningar publicerade i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Hans far tyckte dock inte om hans livsstil och gav sonen ett ultimatum: gå till sjöss eller börja på en internatskola. Taube valde att gå till sjöss och mönstrade 1907 på som eldare på skeppet S/S Australic. Under två års tid seglade han till bland annat Ceylon, Sydafrika och Röda havet. De erfarenheter han samlade på sig till sjöss blev senare stoff i hans visor och prosa. 1939 gav han till exempel ut prosasamlingen Med skum om bogen: berättelser och bilder ur pionjärers, sjöfarares, konstnärers och känt folks liv och leverne.

Visorna

Sammanlagt har Evert Taube gett ut över 200 visor och det är för sina visor han är mest känd. I en del av Taubes visor är det samma karaktärer som återkommer. Äventyraren och sjömannen Fritiof Andersson och barnafadern och Sjösalabon Rönnerdahl är de två vanligaste. Av många tolkas dessa båda ofta som Taubes alter egon. 1936 grundade han tillsammans med borgmästare Gunnar Fant och skeppsredare Sven Salén Samfundet Visans vänner.

Några av Taubes visor:

 • Sjösala vals
 • Så länge skutan kan gå
 • Så skimrande var aldrig havet
 • Flickan i Havanna
 • Fritiof och Carmencita
 • Inbjudan till Bohuslän
 • Vals i Furusund
 • Änglamark
 • Brevet från Lillan
 • Balladen om briggen ”Blue Bird” av Hull
 • När jag var en ung caballerio

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose