Menu

Nyanlända ungdomar tolkar Håkan Hellström

Nyanlända ungdomar använder musiken som integrationsverktyg och svenska artister tolkas av de nyanlända ungdomarna på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. I ett projekt som kallas ”det alternativa klassrummet” får eleverna välja en låt att spela in till Youtube-video och därmed utnyttja sina kunskaper inom musiken för att göra en alldeles egen tolkning, i detta fallet av Håkan Hellströms ”Bara dårar rusar in”.Eleverna ville med denna låt sprida budskapet att man kan om man vill, att integreras i det svenska samhället och lära sig språket är inte omöjligt. Allt går, bara man vill!

Musiken som integrationsverktyg

Elever på Kungsgårdsgymnasiet fick en Youtube-hit med Hellströms låt Bara dårar rusar in. Detta är ett l av många integrationsprojekt idag. Sverige har många nyanlända ungdomar som behöver dessa projekt dels för språkträning men även för att hitta en känsla av sammanhang och samhörighet. Utanförskap är något som ingen av oss tjänar på. Kungsgårdsgymnasiet har valt att använda musiken som verktyg, då detta är något som kan förena oss alla. Alla människor har någon slags relation till musik och integration handlar just om att möta andra människor och att kunna förenas. På detta vis har eleverna visat oss att de både kan och vågar ta plats i vårt samhälle och att de vill vara en del av det.

Språkutveckling och musik

Att använda sig av musik och text är en väl beprövad teknik för språkinlärning. Man lär sig språkets melodi, uttal och även en del stavning genom att läsa en låttext. Språket är själva nyckeln till en lyckad integration. Detta är en utomordentligt bra satsning för de nyanlända ungdomarna. Eleverna valde även att lägga in influenser från deras egna hemländer, t.e.x. eleven Magloire som kommer från Kongo-Kinshasa som valde att rappa ett parti av låten. Han rappar både på franska men även på Kinshasas modersmål Lingala. Detta ger låten en extra dimension av integrationsprojektet då integration handlar om att kunna förenas mellan olika kulturer. Magloire lär oss något och Håkan Hellström har lärt honom något. Det är lyckad integration genom musiken!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose