Menu

Podcasts om musik

I dag finns det massor av podcasts, poddar, om snart sagt vilket ämne som helst. Det beror på att det aldrig har varit lättare för entusiaster av olika slag att göra sina egna program i datorn eller mobilen. En podcast, eller podradiosändning, är helt enkelt som ett radioprogram men det behöver inte sändas i radion. Några av de bättre poddarna görs dock av de vanliga radiostationerna av deras vanliga journalister och programledare. Finessen med podcast är att programmakarna blir friare i sitt sätt att kommunicera sitt kunnande om sitt specialintresse. De behöver inte hålla sig till tablåradions begränsade programtid eller få tillstånd av någon chef för att göra ett program. Fördelen för podlyssnaren är att det numer finns oerhört många intressanta podprogram att lyssna till från hela världen, och att man kan lyssna var och när som helst eftersom de alla finns på Internet. Lyssna i datorn, mobilen eller på digitalradion i din tjänstebil. Ordet podcast kommer från en sammanslagning av de engelska orden iPod och broadcast. Som vanligt i Sverige, de senaste 40 åren, är vi oförmögna att hitta på egna termer inom sport, media och teknik, därför används det engelska ordet även här.

Som musikälskare eller en som vill veta mer om olika genrer har du väldigt många högkvalitativa musikpodcasts att lyssna till. Det spelar ingen roll vilken favoritgenre du har, du kommer absolut hitta poddar som vänder sig direkt till dig. Några av de större kategorierna som du kan botanisera bland är podcasts om klassisk musik, jazz eller världsmusik. Det finns även väldigt många fina musikdokumentärer ute i podrymden. Mycket av det bästa som görs därute kommer som vanligt från BBC. På deras hemsida kan du hitta många intressanta musikpoddar. Just nu finns det 60 podcasts om musik att ta del av där. BBC måste anses vara flaggskeppet bland mediehusen och de har inte för vana att göra saker och ting halvhjärtat.

I stort sett alla traditionella radiohus runt om i världen gör musikpoddar idag. Dessa håller så klart över lag en hög kvalitet. Musikpoddar som görs av de glada amatörerna är dock även de mycket värda att lyssna till. Vad de kanske saknar i professionalism och mediekunnande kompenserar de ofta för i sitt brinnande intresse för ämnet i fråga och sin smittsamma entusiasm. Det är ofta i dessa program, som inte görs av de skolade journalisterna, som de överraskande frågorna blir ställda. Det är där som de nydanande kopplingarna och vändningarna kan få fritt spelrum. Det är förmodligen denna mer informella atmosfär som har gjort att podradioprogrammen har blivit så populära. Det har blivit mycket tydligt att dessa program fyller ett behov som inte den vanliga tablåradion kan tillgodose. Om du är en musikälskare föreslår jag att du nu googlar din favoritgenre plus ordet podcast. Behärskar du något eller några av de större språken gör du om sökningen på dessa språk och du ska se att du aldrig kommer sakna intressanta och bra program att lyssna till.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose