Menu

Inredningen spelar roll för musikens ljudkvalitet

Om du tycker om att koppla av i soffan hemma, blunda och njuta av din favoritmusik, ska du inte bara fokusera på att köpa ett ljudsystem och högtalare av hög kvalitet. Hur du inreder ditt hem spelar nämligen också stor roll för hur bra musiken låter.

När du planerar din inredning utifrån syftet att få så bra ljudkvalitet som möjligt, är det första du ska fråga dig vad väggarna i rummet är gjorda av. Betong är till exempel ett vanligt väggmaterial, vilket är bra ur den aspekten att det är ljudisolerande – det begränsar med andra ord det ljud som läcker igenom till angränsande rum, något som åtminstone grannarna sannolikt uppskattar. Betongväggar förbättrar dock inte ljudupplevelsen för dig som sitter i rummet – snarare tvärtom. Detta eftersom de inte bara isolerar ljudet, utan också reflekterar det, vilket gör att ljudet studsar runt i rummet. Detta skapar ekoeffekter och gör ljudnivån högre, vilket kan störa lyssnandet. Mjuka väggmaterial är därför att föredra, men även om man har betongväggar finns det mycket man kan göra för att få rummet mer absorberande, och minska ekoeffekten.800px-lautsprecher_4-wege_2

De allra flesta av dessa lösningar går ut på att få in så mycket textilier i rummet som möjligt, för att mjuka upp det. En bra start är till exempel en stor matta på golvet, gärna i ett absorberande, tjockt material som bomull eller ull. På Furniturebox.se hittar du ett stort utbud av mattor, så att du kan leta fram en matta som du både tycker är snygg och som har de bästa ljudabsorberande egenskaperna. Gardiner är självklart ett annat sätt att få in textilier i rummet, men man kan också prova mer okonventionella lösningar, som att rama in ett vackert tygstycke på väggen istället för en tavla med glasskiva (som ju också reflekterar ljud) eller hänga upp ett draperi i en dörröppning eller för en viss sektion av rummet. Ett annat enkelt sätt att få in mer textilier i rummet är att lägga in några extra kuddar i soffan – som för övrigt bidrar mycket till att absorbera ljud i rummet. Något annat som många redan har i vardagsrummet, som bidrar till att bryta upp och absorbera ljudet, är bokhyllor fyllda med böcker. När du har bockat av alla dessa punkter kommer du att kunna lyssna på din favoritmusik under de bästa möjliga förutsättningarna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose