Menu

Musik och hälsa

 

Många människor, kanske de flesta, tycker om musik i någon form. Musik väcker saker hos oss människor och kan skapa känslor och sinnesstämningar. Att det finns så många olika musikgenrer är inte så konstigt – vi gillar alla olika och en person tycker dessutom ofta om att lyssna på olika sorters musik beroende på det aktuella humöret. Det finns till och med bevisat en direkt koppling mellan musik och hälsa.

Beautiful pregnant woman holding headphones on her belly while lying on sofa

Även om det inte finns ett väldigt stort utbud av studier där man studerat hälsa och musik så finns det några. Både dessa och enligt många människors egna erfarenheter verkar musiken stärkande för hälsan. Det finns till och med forskning som visar att man redan i magen kan uppfatta tonerna. Under den sista tredjedelen av graviditeten tycks fostret kunna uppfatta den musik som spelas utanför magen. Det spekuleras om att människan kan känna sig trygg om man får höra den musik som spelades under tiden man låg i sin mammas mage. Vissa studier tyder på att när vi sjunger, spelar instrument eller lyssnar på musik så påverkas våra hormoner, cirkulationen i kroppen och till och med vårt immunsystem.

Musiken har alltid funnits med oss. Arkeologiska fynd visar att neandertalarna tillverkade flöjter av ben för upp till 50 000 år sedan. Idag hör man musik överallt. Det spelas i hemmet, på arbetsplatsen, gymmet, offentliga platser och så vidare. Musik påverkar våra känslor, och det kan förstås även gälla känslor som ilska, sorg, nedstämdhet och så vidare. Många gånger har vi starka minnen förknippade till musik, och så snart vi hör de första tonerna av en speciell låt kastas vi tillbaka i tiden.

Group Of Students Playing In School Orchestra Together

Vår hjärna delas upp i flera partier som tar hand om olika faktorer, exempelvis känslor, språk, planering etcetera. Spännande resultat i studier visar att musik faktiskt aktiverar alla delar av hjärnan. Man vet dock ännu inte varför och hur allt hänger samman, men det lär vidare forskning så småningom komma fram till. Egentligen spelar det ju inte så stor roll. Så länge vi känner att musiken fyller oss med energi, glädje och känslor kan vi fortsätta lyssna med vetskapen om att vi mår bra och att det på ett eller annat sätt stärker vår hälsa!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose