Menu

Stradivarius

Stradivarius är idag ett namn som med överförd betydelse har kommit att bli ett superlativ som beskriver skicklighet och mästerlighet: att vara ”en Stradivarius” inom sitt fält betyder att man är den allra främsta. Denna betydelse av namnet Stradivarius kommer sig av att familjen Stradivarius, eller Stradivari, ansågs (och fortfarande anses) vara de främsta tillverkarna av stränginstrument. Det som sades (och sägs) om deras instrument var att ljudkvaliteten som instrumenten producerar inte kan förklaras eller efterliknas, även om många idag säger emot detta påstående. När man talar om en Stradivarius syftar man således på ett stränginstrument (en fiol, viola eller cello, till exempel) som har skapats av någon av medlemmarna av familjen Stradivari, under 1600-talet eller 1700-talet. Kanske främst bland denna familj av framstående instrumenttillverkare var Antonio Stradivari.320px-stradivarius_violin_front

Det uppskattas av Antonio Stradivari tillverkade runt 1 100 instrument under sin levnad, varav 960 var fioler. Det uppskattas också att runt 650 av dessa instrument har bevarats fram till idag. Det finns med andra ord endast runt 650 äkta Stradivarius-instrument kvar i världen. Däremot finns det tusentals fioler som har skapats av andra instrumenttillverkare som en hyllning till Stradivarius. Dessa instrument är ofta skapade enligt samma modell som en äkta Stradivarius, och bär namnet Stradivarius, men är men andra ord inte äkta. Om man söker efter en äkta Stradivarius att köpa måste man därför se upp för kopior, på samma sätt som man måste se upp när man köper exempelvis märkeskläder. Om man letar efter märkeskläder från exempelvis Levis för barn är det dock betydligt lättare att hitta den äkta varan än det är att hitta en äkta Stradivarius; man behöver bara gå in på Kidsbrandstore.se.

På grund av deras närmast legendariska status och deras sällsynthet, är Stradivarius-instrument mycket värdefulla. Beroende på deras skick, vilka deras ägare har varit och en rad andra faktorer kan de vara värda allt mellan hundratusentals dollar och flera miljoner dollar. På grund av deras värde är det inte ovanligt att Stradivarius-instrument stjäls, men de återkommer nästan alltid till sina rättmätiga ägare, eftersom det är mycket svårt att sälja dem på svarta marknaden. En antikhandlare som får i en Stradivarius som man vet har blivit stulen anmäler i nästan samtliga fall saken till polisen. Tre stulna Stradivarius-instrument saknas dock fortfarande, som stals år 1953, 1995 respektive 2002.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose