Menu

Jobba med musik

 

Musik är en enorm bransch. För den som vill jobba med musik finns det flertalet olika roller att ta. Du behöver inte kunna sjunga eller spela något instrument, utan musikbranschen erbjuder en hel del andra yrkesroller kopplade till musiken. Många väljer att starta eget och frilansa som musiker, och förutom den traditionella vägen att starta eget företag finns det andra alternativ att välja.

Audience with hands raised at a music festival and lights streaming down from above the stage. Soft focus, high ISO, grainy image.

Många drömmer om att kunna satsa på musiken och till och med leva på sin passion. Det finns många goda exempel på människor som har lyckats med sin dröm. Vägen dit är oftast väldigt krävande och lång men samtidigt rolig och utvecklande. Ett alternativ är att kombinera sin satsning på musiken med något annat jobb på deltid. Då har man ändå en inkomst under tiden, vilket är bra eftersom det ofta tar tid att bygga upp sin verksamhet oavsett vilken den är. Om man vill få en utbildning som grund i sitt musicerande kan man exempelvis läsa vid en musikhögskola. Där får man, förutom att utöva musik, även en förståelse från det vetenskapliga perspektivet.

Om man tycker att det verkar svårt eller krångligt, eller av någon annan anledning inte vill starta ett eget företag, kan en egenanställning vara ett utmärkt alternativ. Då kan man ta betalt för enskilda, tillfälliga uppdrag och det är även ett bra sätt att testa sin idé innan man ger sig ut för fullt med den. Hos Skatteverket kan man läsa mer om vad det innebär att jobba som egenanställd.

Förutom som musiker där man sjunger eller spelar instrument, eller både och, kan man som sagt även jobba inom andra områden. Man kan exempelvis arbeta som ljudtekniker, i musikaffär, sälja eller serva utrustning, jobba med olika uppgifter i en studio, som agent till artister eller artistbokare till olika evenemang, som DJ och så vidare. Om man vill skapa musik genom sång och instrument kan man jobba på egen hand eller med ett band. Man kan exempelvis spela in musik i studio som man sedan försöker sälja, eller så jobbar man för att boka in spelningar på uteställen, festivaler och andra tillställningar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose