Menu

Musikskolor i Sverige

Många som har musikalisk talang upptäcker det tidigt, och ägnar sig åt musik redan under sin uppväxt. För de som redan under sina skolår vill satsa på musiken, och få en bred, grundläggande utbildning inom musik samt lära sig att spela ett eller flera instrument, finns i Sverige ett stort antal kommunala musikskolor. Drygt 300 000 elever beräknas delta i denna form av frivilliga musikundervisning varje år, och det finns de som menar att det är de svenska musikskolorna som ligger till grunden för Sveriges internationella framgångar inom musik, med exporter som ABBA och Roxette som främsta exempel.

En av alla musikskolor i Sverige, som faktiskt har kallats landets främsta, är Adolf Fredriks musikklasser. Adolf Fredriks musikklasser är en grundskola som sträcker sig mellan årskurs 4 och årskurs 9, och som ligger i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Byggnaden där skolan har sitt hem uppfördes mellan år 1907 och år 1910, och var till en början en folkskola med plats för runt 1 000 elever. Stockholms sångklasser, som sedermera kom att kallas Adolf Fredriks musikklasser, började hålla sin verksamhet i skolan år 1939. Under en period (mellan 1959 och 1984) drevs även Stockholms Musikgymnasium i byggnaden, men det håller numera till i Kungsholmens gymnasium. Grundskolan och gymnasiet fortsätter dock ha ett nära samarbete, bland annat i form av den luciakonsert som hålls i Globen varje år.800px-lilla_adolf_fredriks_skola

Trots att man som elev i Adolf Fredriks musikklasser alltså har i princip så bra förutsättningar som man kan få för att fortsätta göra karriär inom musiken, är det långt ifrån alla elever som kan eller vill göra det. Många väljer istället att gå vidare inom andra yrken, och ägna sig åt sitt musikintresse på fritiden. Några väljer dock att läsa vidare på musikgymnasium, och kanske även på en högre musikutbildning på högskola. Om du är en av dem som satsar på att göra karriär inom musiken, kommer du sannolikt förr eller senare att behöva starta ett eget företag. Det kan vara svårt i början, särskilt när man behöver köpa instrument och annan utrustning. När man behöver pengar snabbt för att göra liknande investeringar i sitt företag kan fakturaköp vara en bra idé. På det sättet kan man komma igång direkt med sin musikaliska verksamhet, och ägna sig åt det man älskar mest – musik.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose